ßßß

Pizza z cebulą, oliwkami, kukurydzą i ananasemSkładniki:ciasto na pizzę z tego przepisu,3 duże cebule,2 ząbki czosnku,1 ostra papryczka chili lub 1 łyżeczka pasty sambal oelek,3 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżeczka suszonego oregano,1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka cukru,2 łyżki oliwy z oliwek.dodatki:3 łyżki kukurydzy z puszki,15 czarnych oliwek,3-4 łyżki ananasów z puszki,ulubiony ser, może być wegański.
Przygotowanie:Ciasto na pizzę przygotować według tego przepisu. Zapiekając spód przed wyłożeniem farszu.Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub w plasterki.W głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę mieszając, żeby się nie przypaliła. Gdy cebula się zeszkli dodać cukier. Cebula powinna puścić soki i zmięknąć, gdy to się stanie dodać szklankę wody, zmniejszyć ogień i przykryć. Całość dusić prze 10 minut.Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą.Z farszu odparować nadmiar wody i wyłożyć na uprzednio zapieczony spód do pizzy.Przygotować dodatki krojąc je w plastry (jeśli trzeba). Wyłożyć na pizzę.Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta)Smacznego!