Wykonanie
Witajcie po dłuższej przerwie. Nie jest łatwo jednocześnie ogarnąć przeprowadzkę, skręcanie mebli, pracę, leczenie i prowadzenie bloga. Jak widać najbardziej cierpi na tym blog. Jest mnóstwo przepisów czekających na dodanie, a ja nie mam czasu, żeby je zredagować, ba nawet siedzenie przed komputerem to dla mnie ostatnio rzadkość. Dlatego w wolnej chwili postanowiłam nadrobić trochę zaległości.Przygotowałam dla Was pyszną pastę
słonecznikową. Jak już pewnie zauważyliście nie jest to pierwsza taka pasta na tym blogu. Więcej przepisów na pasty znajdziecie w zakładce "Do
Chleba" . Tymczasem namaczajcie
słonecznik i przygotujcie sobie pyszną pastę
słonecznikowo-
bazyliową.

Składniki:250 g
ziaren słonecznika,spora garść świeżej
bazylii (najlepiej 4-5 łodyżek z liśćmi)50 g suszonych
śliwek,2 łyżeczki ziaren
czerwonego pieprzu (opcjonalnie),2 ząbki
czosnku,2 łyżki
soku z cytryny,5 łyżek zimnej
wody,płaska łyżeczka mielonego
kminu,
pieprz świeżo mielony,
sól do smaku.

Przygotowanie:
Ziarna słonecznika opłukać na sitku pod bieżącą
wodą, przełożyć do miski i zalać
wodą, tak, aby nad warstwą
słonecznika znajdowało się ok 4-5 cm
wody. Odstawić na noc do namoknięcia. Przed przygotowaniem pasty
słonecznik odcedzić, a następnie przełożyć do naczynia, w którym będzie blendowany.
Śliwki zalać wrzątkiem i namaczać przez kilka minut. Gdy zmiękną odcedzić i przełożyć do naczynia ze
słonecznikiem.
Czosnek obrać i przekroić na mniejsze cząstki, przełożyć do
słonecznika.
Bazylię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dodać do reszty składników.Całość zmielić na gładką masę blendując około 5 minut (tu czas może się wydłużyć jeśli blender ma mniejszą moc). Następnie dodać
przyprawy oraz
sok z cytryny i dokładnie wymieszać.Smacznego!