ßßß Cookit - przepis na Pasta marchewkowa

Pasta marchewkowa

nazwa

Wykonanie

Po tygodniu pięknej, wiosennej pogody za okna zawitał znów deszcz padający z ciężkich, ołowianych chmur. Na szczęście dni są coraz dłuższe i humory jakieś takie mniej zimowe. Dziś idąc po mieście widziałam dużo uśmiechniętych twarzy i nawet w urzędzie załatwiłam sprawę bez zbędnych nerwów i niepotrzebnie skwaszonych min. A to wszystko w poniedziałek! Jak widać wszyscy podładowali swoje baterie słoneczne w ciągu tych pogodnych dni.
Od razu pomyślałam o wakacjach. W sobotę zamarzyły mi się świeże owoce, kupione latem na targu i pachnące słońcem pomidory czy ogórki. Niestety wciąż trwa zima i sezonowe warzywa jak buraki, bataty, seler czy marchewka, która jest naszą dzisiejszą bohaterką dnia. Pasta z ugotowanej na parze marchwi z dodatkiem tahini i czosnku nada koloru waszym kanapkom, ale sprawdzi się też znakomicie jako dip na przyjęciu. Połączenie słodkiej marchewki z orientalnymi przyprawami i wyrazistą w smaku pastą sezamową z pewnością posmakuje wszystkim tym, którzy lubią przywoływać smaki poznane na wyjazdach w dalekie kraje.
Spróbujcie sami, przepis jest bardzo prosty.
Pasta z marchewki z tahini
Składniki:
4 marchewki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka tahini,
1/2 łyżeczki kuminu mielonego,
1/2 łyżeczki kardamonu mielonego,
1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
1. Marchew obrać i ugotować na parze do miękkości. Ostudzić i odcedzić w razie potrzeby (warzywa gotowane na parze są z reguły wilgotne po ugotowaniu).
2. Marchew zblendować i dodać do niej tahinę oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/02/pasta-marchewkowa.html