Wykonanie
Po tygodniu pięknej, wiosennej pogody za okna zawitał znów deszcz padający z ciężkich, ołowianych chmur. Na szczęście dni są coraz dłuższe i humory jakieś takie mniej zimowe. Dziś idąc po
mieście widziałam dużo uśmiechniętych twarzy i nawet w urzędzie załatwiłam sprawę bez zbędnych nerwów i niepotrzebnie skwaszonych min. A to wszystko w poniedziałek! Jak widać wszyscy podładowali swoje baterie
słoneczne w ciągu tych pogodnych dni.Od razu pomyślałam o wakacjach. W sobotę zamarzyły mi się świeże
owoce, kupione latem na targu i pachnące słońcem
pomidory czy
ogórki. Niestety wciąż trwa zima i sezonowe warzywa jak
buraki,
bataty,
seler czy
marchewka, która jest naszą dzisiejszą bohaterką dnia. Pasta z ugotowanej na parze
marchwi z dodatkiem tahini i
czosnku nada koloru waszym kanapkom, ale sprawdzi się też znakomicie jako dip na przyjęciu. Połączenie słodkiej
marchewki z orientalnymi
przyprawami i wyrazistą w smaku pastą
sezamową z pewnością posmakuje wszystkim tym, którzy lubią przywoływać smaki poznane na wyjazdach w dalekie
kraje.Spróbujcie sami, przepis jest bardzo prosty.
Pasta z
marchewki z tahiniSkładniki:4
marchewki,2 ząbki
czosnku,1 łyżka tahini,1/2 łyżeczki kuminu mielonego,1/2 łyżeczki
kardamonu mielonego,1/2 łyżeczki
soli.
Przygotowanie:1.
Marchew obrać i ugotować na parze do miękkości. Ostudzić i odcedzić w razie potrzeby (warzywa gotowane na parze są z reguły wilgotne po ugotowaniu).2.
Marchew zblendować i dodać do niej tahinę oraz wszystkie
przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!