Wykonanie
Czy Wy też szalejecie już za tymi wszystkimi sezonowymi warzywami i z utęsknieniem wyczekujecie pierwszych
polskich truskawek i czereśni? Ja
póki co zajadam się
zielonymi szparagami,
świeżym szpinakiem, botwiną i
sałatkami w różnej postaci. Dlatego też chciałam dziś podzielić się z
Wami prostym sposobem na pyszną
sałatkę. O innych sałatkach poczytacie więcej pod tym
linkiem, a w zakładce Sałatki znajdziecie więcej przepisów na
sałaty w sam raz na wiosnę.
Sałatka wiosennaSkładniki:1/4
ogórka4-5 podłużnych
rzodkiewek,2
dymki,2 garści dowolnego
miksu sałat,1/2 małego pęczka
kolendry,2 łyżeczki
octu balsamicznego dobrej jakości,1/2 łyżeczki
syropu z agawy,1/2 łyżeczki harissy (lub po 1/4 ostrej i
słodkiej papryki),
sól do smaku.

Przygotowanie:Do miseczki włożyć
sałatę.
Rzodkiewkę pokroić w plastry,
ogórka w półksiężyce,
dymkę poszatkować drobno i dodać do
sałaty.
Ocet balsamiczny wymieszać z
syropem z agawy, polać
sałatę.Harissę (lub wymieszaną ostrą i słodka
paprykę) dodać na końcu posypując
sałatkę.
Kolendrę podrzeć w rękach i dodać na końcu. Podawać z chrupkim,
pełnoziarnistym pieczywem.Smacznego!