Wykonanie
Jak wspaniale, że wiosna już w pełni, za chwilę będzie lato i czas na nasze najlepsze
owoce i warzywa. Tymczasem w mojej kuchni poza wszystkimi "świeżakami" pojawiają się różne potrawki,
curry i inne jednogarnkowe dania, które można przygotować na kilka zapracowanych dni.Dzisiejsza propozycja to inspiracja przepisem z książki The best of Rose Elliot. The Ultimate Vegetarian Collection, którą kiedyś upolowałam w TK Maxx. Oczywiście jak to zwykłam robić, oryginalny przepis zmodyfikowałam, tak aby nie było potrzeby specjalnego zamawiania z Internetu składników niedostępnych w sklepach stacjonarnych. Danie podałam z
brązowym ryżem posypanym
płatkami chili. Danie polecam przyozdobić świeżą
kolendrą, która tylko podkreśli orientalny smak tego
curry.


Składniki:500 g czerwonych
ziemniaków,3 duże, dojrzałe
banany pokrojone w gubsze plastry,1 mała
cukinia1
cebula porkojona w kostkę,2 ząbki
czosnku,3 łyżki
mleczka kokosowego (gęstego),1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego
imbiru,1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej
kurkumy,1 łyżeczka ziaren
gorczycy,1 łyżeczka
płatków chili,1 łyżeczka suszonych liści
curry (opcjonalnie)sok z 1/2
limonki,garść uprażonych
nerkowców,2 łyżki
oliwy,szklanka
wody,

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub grube paski, mają być duże kawałki. Tak samo pokroić
cukinię.
Ziemniaki przełożyć do garnka i gotować, aż zmiękną (nie mogą być zbyt miękkie i rozpadać się), następnie odcedzić i odstawić na bok.W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, dodać pokrojoną
cebulę i
płatki chili, smażyć regularnie mieszając przez około 10 minut.Do
cebuli dodać
gorczycę,
imbir i
kurkumę i smażyć razem przez kilka minut.Dodać
banany,
ziemniaki,
sok z limonki,
mleko kokosowe i
wodę. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut lub do momentu gdy sos zgęstnieje.Na koniec dodać
nerkowce. Serwować z
ryżem.

Smacznego!