Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja naleśniki jem na obiad. Niektórzy jedzą je na deser, inni na śniadanie. Bez względu na
porę, smakują tak samo wyśmienicie. Sezonowe
maliny,
serek mascarpone i owsiane naleśniki to z pewnością propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy nie pogardzą słodkim daniem. Do
serka mascarpone możecie dodać zamiast
malin truskawki,
jeżyny czy
jagody. Sprawdzą się każde świeże
owoce. Jeśli pod ręką nie macie akurat ekstraktu
waniliowego, to użyjcie
cukru waniliowego domowej roboty (przygotowanego z tego przepisu). Nie dodawajcie sztucznych aromatów - szkoda Waszego zdrowia. Jeśli chodzi o
mąkę owsianą, to możecie ją sobie po prostu zmielić w młynku! Użyjcie
płatków owsianych i
mielcie je na drobny puch.


Składniki:1 szklanka
mąki owsianej,3 łyżki
mąki pszennej,1
jajko,szczypta
soli,łyżka
cukru waniliowego domowej roboty,

nadzienie :250 g
mascarpone,1 łyżka
śmietany,1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego,200 g świeżych
malin.

Przygotowanie:Suche składniki wymieszać z mokrymi przy użyciu trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno
mieć konsystencję dość płynną. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać
wody lub
mleka.Rozgrzać patelnię teflonową lub ceramiczną i przy użyciu łyżki do zupy nalewać ciasto na patelnię. Temperatura patelni nie może być za wysoka, bo naleśniki będą się przypalać. Nie może tez być zbyt niska, bo nie będą chciały się rumienić. Jeśli nie zależy Wam na tym, żeby naleśniki były dietetyczne, przed wlaniem ciasta dodajcie na patelnię trochę
oleju rzepakowego i dopiero wtedy wlewajcie ciasto.
Mascarpone dokładnie wymieszać ze
śmietaną i ekstraktem
waniliowym.Gotowe naleśniki smarować masą z
serka i nakładać na nie
maliny. Zawijać w rulony (rolować od jednego do drugiego brzegu) lub składać w trójkąty (składać na pół i jeszcze raz na pół).

Smacznego!