ßßß

Składniki:1 szklanka mąki owsianej,3 łyżki mąki pszennej,1 jajko,szczypta soli,łyżka cukru waniliowego domowej roboty,
nadzienie :250 g mascarpone,1 łyżka śmietany,1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,200 g świeżych malin.
Przygotowanie:Suche składniki wymieszać z mokrymi przy użyciu trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję dość płynną. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać wody lub mleka.Rozgrzać patelnię teflonową lub ceramiczną i przy użyciu łyżki do zupy nalewać ciasto na patelnię. Temperatura patelni nie może być za wysoka, bo naleśniki będą się przypalać. Nie może tez być zbyt niska, bo nie będą chciały się rumienić. Jeśli nie zależy Wam na tym, żeby naleśniki były dietetyczne, przed wlaniem ciasta dodajcie na patelnię trochę oleju rzepakowego i dopiero wtedy wlewajcie ciasto.Mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietaną i ekstraktem waniliowym.Gotowe naleśniki smarować masą z serka i nakładać na nie maliny. Zawijać w rulony (rolować od jednego do drugiego brzegu) lub składać w trójkąty (składać na pół i jeszcze raz na pół).
Smacznego!