ßßß Cookit - przepis na Dietetyczne naleśniki gryczane ze szpinakiem

Dietetyczne naleśniki gryczane ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Naleśniki. Któż z nas ich nie lubi? Naleśnikowe nadzienia są tak uniwersalne, że każdy znajdzie coś dla siebie wybierając nadzienie słodkie lub wytrawne. Jedni wybiorą powidła śliwkowe lub nutellę i truskawki, drudzy szpinak czy pomidory z papryką. Jest też w czym wybierać jeśli chodzi o sam placek. Można przygotować naleśniki klasyczne z mąki pszennej, lub razowe czy orkiszowe. Tym razem wybrałam jednak opcję z mąką gryczaną i po raz kolejny się nie zawiodłam. Wyszły rewelacyjne i w przeciwieństwie do naleśników z mąk zbożowych pięknie się zarumieniły gdy je smażyłam na patelni teflonowej bez kropli tłuszczu.
Porcja na 4 cienkie naleśniki
Składniki:
ciasto na naleśniki:
100g mąki gryczanej,
1 jajko,
1 szklanka mleka,
szczypta soli.
farsz szpinakowy:
250g świeżego szpinaku,
1 średnia biała cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki mleka,
1 łyżeczka curry,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
ciasto na naleśniki:
1) W dużej misce przygotowujemy mleko. Wbijamy jajo i miksujemy przez chwilę.
2) Powoli dodajemy mąkę, wciąż miksując, do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mąki.
3) Rozgrzewamy patelnię teflonową. Przy użyciu chochli nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię (w moim wypadku wystarczyła 1 porcja). Okrężnym ruchem patelni rozprowadzamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy więcej ciasta.
4) Smażymy po obu stronach na złoto.
farsz:
1) W garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy umyty wcześniej szpinak. Zagotowujemy i gotujemy przez 30 sekund, po czym przekładamy szpinak na sitko i zalewamy zimną wodą (blanszujemy). Dzięki temu nie utracimy wszystkich wartości odżywczych i witamin ze szpinaku.
2) Cebulę kroimy w kostkę. W rondlu zagotowujemy niewielką ilość wody i wrzucamy cebulę. Gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy wodę z gotowania cebuli.
3) Do cebuli dodajemy mleko i zagotowujemy. Dodajemy curry i dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę wody.
4) Wrzucamy szpinak i dokładnie mieszamy. Można już wyłączyć palnik.
5) Połowę farszu przekładamy do blendera i miksujemy. Następnie przekładamy do reszty farszu i mieszamy.
Farsz nakładamy na usmażone naleśniki i zawijamy. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/04/dietetyczne-nalesniki-gryczane-ze.html