Wykonanie

Zaskocz swoich znajomych, rodzinę i przyjaciół grillowanymi pulpetami z
ziołami. Podaj je w niekonwencjonalny sposób, a danie to zostanie zapamiętane na bardzo długo.składniki na 4 osoby:600 gram
mięsa mielonego (wołowo wieprzowego 50/50)2-3 rozgniecione ząbki
czosnku6 łyżkek świeżych
ziół (
natka pietruszki,
szczypiorek i
rukola)
sól morska, świeżo zmielony
pieprz, szczypta
gałki muszkatołowejgałązki
rozmarynu1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżki
musztardyPrzygotowanie:Umieść
mięso mielone w misce, dodaj rozgnieciony
czosnek, drobno posiekane
zioła,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Umyj gałązki
rozmarynu i osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Uformuj 3-4 cm klopsiki, i nadziej je na gałązkę
rozmarynu, używając ją jako szpikulca. Wymieszaj
oliwę z oliwek z
musztardą i natrzyj klopsiki. Tak przygotowane
mięso wstaw do lodówki na około godzinę. Klopsiki należy grillować na średnim ogniu przy użyciu płyty żeliwnej przez około 12 minut, obracając je w połowie grillowania.Polecamy je podawać z
ryżem i grillowanymi warzywami.