ßßß
Umyte ogórki poszatkować na szatkownicy, zaczynając od jaśniejszej strony.
Gdy wszystkie pokroicie w plasterki, trzeba je zalać zimną, słoną wodą i pozostawić na 2-4 godzin.
W tym czasie należy przygotować słoiki. Do każdego (czystego) słoika włożyć 6 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy i ½ łyżeczki ziaren gorczycy. Plastry ogórków odcedzić na sicie i przełożyć do słoików, wypełniając je do 7/8 wysokości.
W garnku zagotować razem wodę, ocet i cukier. Gorącą zalewą wypełniać słoiki, poruszając plastrami ogórków tak, aby uwolnić z wnętrza powietrze, a zalewa wypełniła cały słoik. Zakręcić.
Wszystkie słoiki pasteryzować w dużym szerokim garnku przez 15 minut.
Po wyjęciu słoiki odstawić na ścierkę odwrócone do góry nogami i pozostawić do ostygnięcia.
Sałatka będzie doskonała do jedzenia dopiero po kilku tygodniach.Smacznego!