ßßß Cookit - przepis na Sałatka szwedzka - My Blueberry Corner

Sałatka szwedzka - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Po trzytygodniowym urlopie zawitałam na działce i okazało się, że ogórki przerosły moje oczekiwania. Niestety, niektóre z nich miały rozmiar ciut przyduży i nie nadawały się na małosolne czy korniszony. Wtedy na myśl wpadła mi sałatka szwedzka. Sałatka jest pysznym dodatkiem do hamburgerów, hot dogów, do kanapek i do obiadu.
Składniki:
4 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
5 litrów wody
250 g soli kamiennej (1 czubata szklanka)
Zalewa:
900 ml wody (4,5 szklanki)
600 ml octu spirytusowego 10% (3 szklanki)
600 gram białego cukru (3 szklanki)
Dodatkowo:
czarny pieprz
ziele angielskie
liście laurowe
biała gorczyca
ok. 12 słoików 0 , 5 l
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z solą i ostudzić. Ogórki powinny być spore ale nie olbrzymie (te mają duże twarde pestki).
Umyte ogórki poszatkować na szatkownicy, zaczynając od jaśniejszej strony.
Gdy wszystkie pokroicie w plasterki, trzeba je zalać zimną, słoną wodą i pozostawić na 2-4 godzin.
W tym czasie należy przygotować słoiki. Do każdego (czystego) słoika włożyć 6 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy i ½ łyżeczki ziaren gorczycy. Plastry ogórków odcedzić na sicie i przełożyć do słoików, wypełniając je do 7/8 wysokości.
W garnku zagotować razem wodę, ocet i cukier. Gorącą zalewą wypełniać słoiki, poruszając plastrami ogórków tak, aby uwolnić z wnętrza powietrze, a zalewa wypełniła cały słoik. Zakręcić.
Wszystkie słoiki pasteryzować w dużym szerokim garnku przez 15 minut.
Po wyjęciu słoiki odstawić na ścierkę odwrócone do góry nogami i pozostawić do ostygnięcia.
Sałatka będzie doskonała do jedzenia dopiero po kilku tygodniach.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/08/salatka-szwedzka