Wykonanie
Teraz kiedy jest sezon na świeże
wiśnie zrobienie takiego czekodżemu nie jest problemem.Składniki :80 dag dojrzałych
bananów30 dag wydrylowanych
wiśniłyżka, dwie
soku z cytryny45 dag
brązowego cukru2
goździki15 dag
gorzkiej czekolady min. 70 %
kakao60 ml
likieru amarettoPrzygotowanie :Obrane
banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je
sokiem z cytryny ), a wydrylowane
wiśnie wrzucamy do garnka, wlewamy szklanką letniej
wody i zasypujemy
cukrem- odstawiamy na 1 godz.Po tym czasie dokładamy
goździki i stawiamy na małym ogniu i zaczynamy ogrzewać, często mieszającOd chwili zawrzenia gotujemy 5 min., dokładamy pokruszoną
czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia
czekolady, na koniec wlewamy
likierWyciągamy
goździki,
dżem przekładamy do idealnie czystych, suchych słoików, zakęcamy i przykrywamy grubym kocem do wystudzenia.
Moje uwagi :Nie dodałam
likieru tylko
koniak :)
Dżem wychodzi bardzo słodki, może należałoby zmniejszyć ilość dodanego
cukru.