Wykonanie
Pyszny krem a la nutella, do którego przygotowania chyba nie trzeba nikogo specjalnie namawiać :) Spróbujcie koniecznie z ciepłym
croissantem - niebo w gębie. Gwarantuję też, że nie można się oprzeć wyjadaniu prosto ze słoika :)
Składniki (na 9 niedużych słoiczków):2 kg
śliwek1 kg
bananówsok wyciśnięty z połowy
cytryny300 g
brązowego cukru (lub mniej, jeśli
śliwki są bardzo słodkie)2 tabliczki (200 g)
gorzkiej czekolady2 łyżki
kakao80 ml
likieru amarettoPrzygotowanie :Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję, wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 100° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min.
Śliwki umyć i wypestkować,
banany pokroić z grubsza.
Owoce przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, skropić
sokiem z cytryny i zasypać
cukrem. Gotując na niedużym doprowadzić do wrzenia. Od chwili zawrzenia gotować ok. 10 min. stale mieszając. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera ręcznego, dodać pokruszoną
czekoladę,
kakao i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Na koniec dodać
likier amaretto.Gorący krem przełożyć do słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem.