ßßß Cookit - przepis na Gorąca czekolada z chili, cynamonem i goździkami

Gorąca czekolada z chili, cynamonem i goździkami

nazwa

Wykonanie

Słodkości nie goszczą u mnie zbyt często co wcale nie oznacza, że jestem niereformowalnym miłośnikiem wytrawności. Aura za oknem zmusza mnie wręcz do uzupełniania niedoborów cukru i poszukiwania przepisów, które rozgrzeją mnie zamiast słońca, które skrywa się daleko za chmurami. Proponuje dziś gorąca czekoladę z pachnącymi przyprawami i papryczką chili, która zapewni ciepło na cały wieczór. Ważny jest tutaj dobór składników, kupcie najlepszą czekoladę jaką uda Wam się wypatrzyć, najlepiej z 90 % kakao. Oczywiście nie sama czekoladą człowiek żyje, więc na zagrychę piernik norymberski będzie jak znalazł :-D
Składniki:
szklanka mleka
1 małe opakowanie śmietanki kremówki 30% (200 g)
150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
2 łyżeczki cukru brązowego Muscovado
1 kawałek kory cynamonowca
2 goździki
1 nieduża papryczka chili
Mleko, śmietankę, chili, cynamon oraz goździki podgrzać na średnim ogniu, ciągle mieszając. Nie można doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Czekoladę połamać na małe kawałki i dodać do mleka, ciągle mieszając czekać aż się rozpuści. Wyciągnąć przyprawy i rozlać gorącą czekoladę do filiżanek.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/11/czekolada-z-chili-cynamonem-i-gozdzikami.html