Wykonanie
Słodkości nie goszczą u mnie zbyt często co wcale nie oznacza, że jestem niereformowalnym miłośnikiem wytrawności. Aura za oknem zmusza mnie wręcz do uzupełniania niedoborów
cukru i poszukiwania przepisów, które rozgrzeją mnie zamiast słońca, które skrywa się daleko za chmurami. Proponuje dziś gorąca
czekoladę z pachnącymi
przyprawami i
papryczką chili, która zapewni ciepło na cały wieczór. Ważny jest tutaj dobór składników, kupcie najlepszą
czekoladę jaką uda Wam się wypatrzyć, najlepiej z 90 %
kakao. Oczywiście nie sama
czekoladą człowiek żyje, więc na zagrychę piernik norymberski będzie jak znalazł :-D
Składniki:szklanka
mleka1 małe opakowanie
śmietanki kremówki 30% (200 g)150 g
gorzkiej czekolady (min. 70%
kakao)2 łyżeczki
cukru brązowego Muscovado1 kawałek kory cynamonowca2
goździki1 nieduża
papryczka chiliMleko,
śmietankę,
chili,
cynamon oraz
goździki podgrzać na średnim ogniu, ciągle mieszając. Nie można doprowadzić do wrzenia. Dodać
cukier i dokładnie wymieszać.
Czekoladę połamać na małe kawałki i dodać do
mleka, ciągle mieszając czekać aż się rozpuści. Wyciągnąć
przyprawy i rozlać gorącą
czekoladę do filiżanek.Smacznego :-)