Wykonanie
Kochani, dziś wystartował Konkurs Intermarche. Wzięłam w nim udział.Zaproponowałam przepis z miruną w panierce ze
szpinakiem i
mięty w roli głównej.Jeśli podoba się Wam mój przepis to zagłosujcie na mnie. Liczę na Was i dziękuję wszystkim za wsparcie.Dla Was tez są przewidziane nagrody.Zaglądajcie tuhttp://atelier.intermarche.pl/konkursy/a-noz-widelecNa moim rynku warzywno-
owocowym pojawiły się pierwsze
śliwki, postanowiłam zatem zrobić kilka słoiczków własnego
dżemu. Zastosowałam
cukier zelujący 3 :1 tzn. na 1 kg
owoców wsypałam 350 g tego
cukru. Dzięki temu
dżem nie będzie bardzo słodki. a taki lubię najbardziej. Do bułeczek czy
rogali będzie w sam raz. Do przełożenia
biszkoptu tez się nada :)
Przygotowanie :Umyte
owoce wypestkowałam i rozdrobniłam, zasypałam
cukrem, wymieszałam i pozostawiłam na około 15 min. by
owoce puściły sok , a
cukier lekko się rozpuścił.
2. Gdy
owoce wyglądały tak jak powyżej, garnek postawiłam na gazie, wymieszałam ponownie i gotowałam, około 8 min. tak by
śliwki się rozgotowały3. Po tym czasie przelałam
dżem do idealnie czystych, małych słoiczków, przykryłam czystymi, suchymi dekielkami, zakręciłam i już ich nie pasteryzowałam.
Moje uwagi :
Dżemu należy wlewać jak najwięcej (prawie pod dekielek), by powietrza w słoiczkach było jak najmniej.
Owoce zasypane
cukrem żelującym nie gotujemy zbyt długo, ale trzeba ciągle mieszać, by nie przypalić.Po otwarciu słoiczka z
dżemem przechowujemy go w lodówce. Smacznego !