Wykonanie
Urosło mi w tym roku dość sporo
szpinaku na grządce i postanowiłam coś zrobić, by został na zimę. Szkoda było zabawy w słoje, bo jak wiadomo
szpinak podczas gotowania strasznie się
kurczy, więc lepszym pomysłem był brykiet. Dla zainteresowanych mój
szpinak to odmiana nowozelandzka, fajna w uprawie, a do tego ciągle rosną
młode listki, więc można korzystać w
sumie do późnej jesieni.
Szpinak idealnie sprawdza się
między innymi jako sos, dodatek do
makaronu, pizzy,
mięsa, pierogów, krokietów, zup i innych dań.
Składniki:
Szpinak w ilości dowolnej (im więcej tym lepiej :)Nie piszę jaka ma być ilość
szpinaku, gdyż można po trochu zamrażać każdą ilość.Umyte liście
szpinaku wkładamy do garnka, lekko uciskamy, zalewamy niezbyt dużą ilością
wody, mniej więcej połowa ilości liści i zagotowujemy pod przykryciem. Gdy
woda zewrze, mieszamy liście, by wszystkie dobrze się sparzyły, po czym wyłączamy i pozostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy
szpinak i pozostawiamy by przestygł. Zazwyczaj wtedy z całego garnka
szpinaku pozostaje około ¼ , strasznie się
kurczy.Zimny
szpinak dobrze wygniatamy ręcznie. Jeśli chcemy by liście były całe, pozostawiamy ugniecione kulki. Natomiast jeśli ktoś woli
szpinak w drobniejszej formie, wystarczy po odciśnięciu niezbyt mocno posiekać go nożem, po czym uformować kulki.
Uformowane kulki
szpinaku układamy na tacce lub talerzu, tak by się nie stykały i wkładamy do zamrażalnika. Po kilku godzinach przekładamy do woreczka i
szpinakowy brykiet jest gotowy.Wskazówki:1. Brykiet
szpinakowy można również zrobić w jednym kawałku, co może jest mniej czasochłonne, ale moim zdaniem niezbyt praktyczne, gdyż większa bryła
szpinaku dłużej się rozmraża, a mniejsze kawałki są bardziej podzielne i gdy chcemy użyć go w niewielkiej ilości np. jako dodatek do zupy jarzynowej, z wielkiego kawałka ciężko będzie coś wyłupić.2. Brykiet można robić stopniowo, za każdym razem gdy gotujemy coś ze
świeżego szpinaku, a mamy go większą ilość, możemy zrobić kilka kulek i zamrozić, a przez cały sezon coś się w zamrażalniku uzbiera.
R E K L A M A