Wykonanie
Szczerze mówiąc pierwszy raz robiłam zupę-krem...i na pewno jeszcze kiedyś zrobię inną taką miksowaną zupkę..tym razem była to zupka z
cukinii..
4 średnie
cukinie1
cebula2 duże ząbki
czosnkukartonik słodkiej
śmietanki (12% lub 18%)
biały pieprz2 bulionetki warzywne2 łyżki stołowe
masła klarowanego lub
olejuCebulę i
czosnek drobno posiekać, dusić na
maśle do miękkości. Przełożyć do garnka.
Cukinie pokroić na małe kawałki i dodać do garnka z
cebulą,podlać zagotowaną
wodą. Dodać 1 bulionetkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy
cukinia zmięknie,zmiksować składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodać drugą bulionetkę,
śmietankę oraz
biały pieprz do smaku. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać
wody lub
mleka. Podawać np.z grzankami.