Wykonanie
Przepis ten przywiozłam z jednej wizyt u rodziców mojego lubego. Czas był najwyższy by spożytkować zalegającą
cukinie, więc lekko zmodyfikowałam przepis i podałam do stołu! ;) Jest naprawdę banalnie prosta i przyznać trzeba, że nic się nie zmarnowało :DSkładniki:1,5 dużej
cukiniikostka
serka topionego śmietankowegoprzyprawy:
chilli,
sól,
pieprz,
lubczyk,ząbek
czosnku1 mała
cebulado podania: grzanki
ziołowe, kwaśna
śmietanaCukinię obieramy, pozbywamy się gąbczastego środka i kroimy w drobną kostkę - wrzucamy do średniej wielkości garnka (spokojnie może sięgać niemal po brzegi). Zalewamy
wodą i gotujemy na małym ogniu, aż
cukinia zmięknie. Gdy
cukinia jest gotowa miksujemy za pomocą blendera i stawiamy z powrotem na ogniu. Do kremu dodajemy
serek,
przyprawy (przypraw nie żałujemy ;p ) i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż
serek się rozpuści.
Cebulę i
czosnek obieramy i drobno kroimy, podsmażamy chwilkę na niewielkiej ilości
oleju po czym wrzucamy do zupy.Podajemy z grzankami i
śmietanąSmacznego!A.