ßßß Cookit - przepis na Majówkę czas zacząć!

Majówkę czas zacząć!

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Weekend majowy tuż tuż, a razem z nim nadchodzi sezon na grillowanie. I pomimo, że jedzenie uwielbiamy, to nie zawsze jednak wszystko musi kręcić się wokół niego. Mając kilka dodatkowych dni na odpoczynek warto spędzić go aktywnie, np. biegając.
Bieganie to całkiem łatwy i przyjemny sposób na poprawę swojej kondycji fizycznej, ale nawet tu trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Przede wszystkim ważne jest wygodne obuwie, aby uniknąć niepotrzebnych odcisków, otarć, pęcherzy i innych tego typu bolesnych niespodzianek na naszych stopach.
Nie możemy też zapominać o tym, aby na bieganie nie ubierać się zbyt grubo. Przy takiej pogodzie, jaką mamy teraz za oknem, wilgotność powietrza jest wysoka, a więc pot nie może swobodnie wyparowywać z powierzchni naszego ciała. Ilość wylanego potu podczas biegu nie jest miarą spalonych kalorii. Przez to tylko zwiększamy temperaturę ciała, dlatego w pewnym sensie nasz wysiłek idzie na marne. Można to również skojarzyć z tym, że łatwiej zrzucić kilogramy w niższej temperaturze.
A jeśli chodzi o samo bieganie, najważniejsze jest, aby najpierw się rozgrzać. Dzięki temu unikniemy kontuzji i zakwasów. Rozgrzewka nie musi być długa i męcząca, ale na pewno nie można jej pominąć.
Nie można też zaczynać od bardzo długich dystansów. Należy stopniowo zwiększać odległości. Lepiej jeden bieg długodystansowy rozłożyć sobie na kilka krótszych. Poza tym bieganie to nie sport typowo wysiłkowy, tu chodzi przede wszystkim o systematyczność, dopiero wtedy daje to oczekiwane efekty.
Niewskazane jest również jedzenie mniej więcej na godzinę przed bieganiem. Wtedy energia zużywana jest tylko na bieg, a nie dodatkowo na trawienie spożytego wcześniej posiłku.
Jeśli zależy nam na zrzuceniu jeszcze zimowego brzuszka, najlepiej jest biegać powyżej 30 minut. I koniecznie zabieramy ze sobą butelkę wody, ponieważ nasz organizm traci jej wtedy zbyt dużo, dlatego musimy stale uzupełniać jej poziom.
A po bieganiu warto sięgnąć po… cukinię! Zawiera dużo wody oraz wiele cennych składników mineralnych i witamin, między innymi: potas (który jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni), kwas foliowy, wit. A, C oraz wit. z grupy B. Cukinię najlepiej jest jeść ze skórką, ponieważ to właśnie ona jest najbardziej wartościowa.
A skoro cukinię najlepiej jeść w całości, można z niej przyrządzić szybką, przepyszną, a przede wszystkim zdrową zupę krem. Poniżej znajdziecie przepis.
Zupa z cukinii (Mamma Mia)
Czas przyrządzenia: 30 - 40 min.
Poziom trudności : łatwy
Składniki:
4 średnie cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
kartonik słodkiej śmietanki (12%)
biały pieprz
2 bulionetki warzywne
2 łyżki masła masła klarowanego
Ilość porcji : 4
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło, następnie dusimy na nim cebulę z czosnkiem, aż do miękkości. Umyte cukinie kroimy wzdłuż a następnie na małe kawałki (talarki w ćwiartki). Pokrojoną cukinię dodajemy do garnka z cebulą, całość mieszamy i podlewamy odrobiną zagotowanej wody. Dodajemy 1 bulionetkę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 min., co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia zmięknie, miksujemy składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodajemy drugą bulionetkę, śmietankę oraz pieprz biały do smaku. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dodać wody lub mleka.
Enjoy! ;)
Trzy Apetyczne
Źródło:http://trzyapetyczne.blogspot.com/2014/04/majowke-czas-zaczac.html