Wykonanie
Dzień dobry!Weekend majowy tuż tuż, a razem z nim nadchodzi sezon na grillowanie. I pomimo, że jedzenie uwielbiamy, to nie zawsze jednak wszystko musi kręcić się wokół niego. Mając kilka dodatkowych dni na odpoczynek warto spędzić go aktywnie, np. biegając.Bieganie to całkiem łatwy i przyjemny sposób na poprawę swojej kondycji fizycznej, ale nawet tu trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach.Przede wszystkim ważne jest wygodne obuwie, aby uniknąć niepotrzebnych odcisków, otarć, pęcherzy i innych tego typu bolesnych niespodzianek na naszych stopach.Nie możemy też zapominać o tym, aby na bieganie nie ubierać się zbyt grubo. Przy takiej pogodzie, jaką mamy teraz za oknem, wilgotność powietrza jest wysoka, a więc pot nie może swobodnie wyparowywać z powierzchni naszego ciała. Ilość wylanego
potu podczas biegu nie jest miarą spalonych kalorii. Przez to tylko zwiększamy temperaturę ciała, dlatego w pewnym sensie nasz wysiłek idzie na marne. Można to również skojarzyć z tym, że łatwiej zrzucić kilogramy w niższej temperaturze.A jeśli chodzi o samo bieganie, najważniejsze jest, aby najpierw się rozgrzać. Dzięki temu unikniemy kontuzji i zakwasów. Rozgrzewka nie musi być długa i męcząca, ale na pewno nie można jej pominąć.Nie można też zaczynać od bardzo długich dystansów. Należy stopniowo zwiększać odległości. Lepiej jeden bieg długodystansowy rozłożyć sobie na kilka krótszych. Poza tym bieganie to nie
sport typowo wysiłkowy, tu chodzi przede wszystkim o systematyczność, dopiero wtedy
daje to oczekiwane efekty.Niewskazane jest również jedzenie mniej więcej na godzinę przed bieganiem. Wtedy energia zużywana jest tylko na bieg, a nie dodatkowo na trawienie spożytego wcześniej posiłku.Jeśli zależy nam na zrzuceniu jeszcze zimowego brzuszka, najlepiej jest biegać powyżej 30 minut. I koniecznie zabieramy ze sobą butelkę
wody, ponieważ nasz organizm
traci jej wtedy zbyt dużo, dlatego musimy stale uzupełniać jej poziom.A po bieganiu warto sięgnąć po…
cukinię! Zawiera dużo
wody oraz wiele cennych składników mineralnych i witamin,
między innymi: potas (który jest niezbędny do prawidłowej pracy
mięśni), kwas foliowy, wit. A, C oraz wit. z grupy B.
Cukinię najlepiej jest jeść ze skórką, ponieważ to właśnie ona jest najbardziej wartościowa.A skoro
cukinię najlepiej jeść w całości, można z niej przyrządzić szybką, przepyszną, a przede wszystkim zdrową zupę krem. Poniżej znajdziecie przepis.Zupa z
cukinii (Mamma Mia)Czas przyrządzenia: 30 - 40 min.Poziom trudności : łatwySkładniki:4 średnie
cukinie1
cebula2 ząbki
czosnkukartonik słodkiej
śmietanki (12%)
biały pieprz2 bulionetki warzywne2 łyżki
masła masła klarowanegoIlość porcji : 4Sposób przygotowania:
Cebulę i
czosnek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy
masło, następnie dusimy na nim
cebulę z
czosnkiem, aż do miękkości. Umyte
cukinie kroimy wzdłuż a następnie na małe kawałki (talarki w ćwiartki). Pokrojoną
cukinię dodajemy do garnka z
cebulą, całość mieszamy i podlewamy odrobiną zagotowanej
wody. Dodajemy 1 bulionetkę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 min., co jakiś czas mieszając. Gdy
cukinia zmięknie, miksujemy składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodajemy drugą bulionetkę,
śmietankę oraz
pieprz biały do smaku. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dodać
wody lub
mleka.Enjoy! ;)
Trzy Apetyczne