ßßß Cookit - przepis na Ciasto ciepnięte ..z miodem

Ciasto ciepnięte ..z miodem

nazwa

Wykonanie

Nie było mnie kilka dni...[ zepsuty laptop ]..no i w sumie moja poparzona ręka za bardzo nie pozwalała mi na wykonywanie niektórych czynności..ale już jest ok..Wam dziękuję za to , że mimo nowych przepisów na blogu zaglądaliście do mnie..W miarę możliwości i wolnego czasu postaram się wstawić zaległe przepisy..a na początek zapraszam na ciasto o fajnej nazwie...
Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj ..ciasto piecze się bardzo szybko i trza uważać, aby się nie spaliło...u mnie wierzch za mocno się przypiekł ..a w samym środku ..było surowe..no i ...część surową wyrzuciłam , a ciasto i tak "posklejałam " śmietaną..a na dodatek podałam polane miodową lawendą ...[pycha miodek]..Zajrzycie koniecznie do Anielskich Przysmaków. ..znów jest promocja.. trwa do 1 grudnia do 23.59.Trzeba zrobić zamówienie do 50zł wtedy można wybrać sobie konfiturkę.A pierwszych 5 osób dostanie jeszcze dodatkowo pomarańcze w syropie..
5 jajek
1 szkl. cukru
cukier wanilinowy
20 dkg margaryny
6 łyżek miodu
1 i 1/2 szkl. mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody
około 300 ml kwaśnej śmietany 18-22%
Całe jajka ubić z cukrem. Miękką margarynę utrzeć, wlać ubite jajka i razem wymieszać.Następnie dodać mąkę i znów wszystko razem wymieszać.Miód podgrzać, wsypać do miodu sodę [ spieni się na biało] i energicznie wymieszać i dodać do ciasta .Całość razem wymieszać.Upiec 3 placki lub jeden a potem przekroić na trzy części. Piec w 170 stopniach około 15 minut. Ciasto podczas pieczenia jest przez dłuższy czas ciągle blade, a dopiero w ostatnich kilku minutach nabiera koloru. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier do pieczenia i podzielić na 2 lub 3 placki. Jeszcze gorące placki przełożyć śmietaną i odstawić do wystygnięcia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/11/1566-ciasto-ciepniete-z-miodem.html