ßßß Cookit - przepis na Bajaderka

Bajaderka

nazwa

Wykonanie

Bajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd.
50 dkg dowolnego ciasta
150 ml mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
1 mały słoiczek dżemu [najlepiej kwasnego]
dowolne bakalie : żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd
Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki. Wyrównać.Polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/11/1562-bajaderka.html