Wykonanie
Banalnie prosty przepis, banalnie łatwe ciasto a do tego smakuje wybornie. nie ma przy nim za dużo pracy, a efekt jest zadowalający w 100%. Dodatkowym atutem jest to, że smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. A przy tym zadowoli podniebienie każdego małego niejadka, który nie przepada za
kaszą manną gotowaną na
mleku. Wiem to z własnego doświadczenia, gdyż moje dzieciaki (przynajmniej niektóre) raczej nigdy nie były chętne do zjedzenia
kaszki na mleczku:) A tak za jednym zamachem i
nabiał dla dzieciaków i dodatkowo coś słodkiego do mojej nieodłącznej kawusi.
Składniki:2 opakowania
herbatników1 szklanka
kaszy manny1 litr
mleka1 kostka
masła1 szklanka
cukru2 łyżeczki
kakao1 szklanka
bakalii-
wiórki kokosowe,
rodzynki,
orzechy siekaneWykonanie:
Masło,
cukier i
kakao rozpuszczam w rondelku mieszając do
póki nie powstanie
czekolada. Następnie wlewam całe
mleko i gotuję. Na gotujące się
mleko, cienkim strumieniem, wsypuję
kaszę manną i mieszając cały czas, gotuję aż trochę zgęstnieje. Fakt, że na początku wydaję się zbyt rzadka ta masa, ale nie ma się czym martwić. W miarę stygnięcia będzie się robić co raz bardziej gęsta.Wsypuję
bakalie, mieszam i wykładam masę na
herbatniki ułożone na spodzie blaszki (ok 20-22 sztuki
ciastek). Wierzch przykrywam pozostałymi
herbatnikami i odstawiam do stężenia. Jeśli
herbatniki nie przylegają ściśle do ścianek blaszki po prostu dokrawam kawałki, aby wyrównać
braki. Czasem polewam
polewą czekoladową, a czasami nie.
Róbcie jak uważacie za stosowne.Po około godzinie ciasto można podawać