Wykonanie
Po raz pierwszy
jadłam ciasto z
kaszy manny będąc u kuzynek na wakacjach. Zrobiła je Pani Tereska, niezrównana w polskiej kuchni. Zgadza się ciasto jest mocno kaloryczne, ale smakuje wyśmienicie, szczególnie po całodziennej zabawie na dworze :) Zawsze gdy robię to ciasto wracam wspomnieniami do tamtych czasów. Ach, beztroskie czasy dzieciństwa...Składniki:1 l
mleka1 szklanka
cukru1 kostka
masła1 szklanka
kaszy manny3 łyżki
kakao +
kakao do posypania1
cukier waniliowyrodzynkiorzechy3 - 4 paczki
herbatników (ilość zależy od wielkości blachy)
Mleko,
cukier,
cukier waniliowy,
masło,
kakao przełożyć do garnka, zagotować. Do gotującego się
mleka dodać
kaszę manną, ciągle mieszając gotować na małym ogniu 3 - 5 min. Na koniec dodać
rodzynki i
orzechy (ilość według uznania).
Herbatniki ułożyć na blasze (24 x 37 cm). Zalać gorącą masą z
kaszy manny. Wierzch obficie posypać
kakao. Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego :)