Wykonanie
Kolejny pyszny chlebek z gotowej mieszanki, którą można kupić u p.Adama, który prowadzi dwa sklepy
Chleb na zdrowie i Wypiekacz ..Takie mieszanki to super sprawa...polecam..
mieszanka do wypieku
chleba sitkowegowodaSposób przygotowania w piekarniku:Wlać
wodę[400g/30 o C]Dodać zawartość małej oraz dużej
torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ]Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut -[ leżakowanie ]Po 30 minutach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [50-90 minut] -[ garowanie ]Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą
wodą przez 5 sekund -[ parowanie ]Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 mniuty]- wypiekSposób przygotowania w wypiekaczu:Wlać
wodę do wypiekacza [370 /30 o C]Dodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy.Ważne: w trakcie mieszania pomagać drewnianą
łopatką tak aby ciasto było jednolicie wymieszane.
Mieszanka do wypieku
chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku
torebki..dwie
torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są
drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka
mąki [
mąka żytnia sitkowa t 1400,
mąka pszenna t 750, naturalny kwas żytni,
sól].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje co do wypieku ....