Przepis na te pyszne ogórki znalazłam w gazetce Przyślij Przepis , ale jest on również tutaj.4 kg ogórków1 kg cebuli2 szkl.octu5 szkl.wody3 szkl.cukru2 łyżki przyprawy do grillakopergorczycanatka pietruszki [nie dałam]3 łyżki soliOgórki umyć i nieobrane pokroić w plastry (około 1,5-2 cm grubości).Posolić i pozostawić na 2 godziny.Cebulę obrać i pokroić w plastry, posolić i pozostawić również na 2 godziny w osobnym naczyniu.[u mnie ogórki razem z cebulą ].Ocet,wodę, sól, cukier i przyprawę do grilla zagotować.Do wyparzonych wcześniej słoików na spód włożyć koper [zapomniałam i dałam na wierzch] . Włożyć ogórki z cebulą.Do każdego słoika wsypać po jednej łyżce gorczycy i zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem aż wystygną. Nie pasteryzować.