Wykonanie
Dawno nie robiłam żadnego ciasta bez pieczenia..no i w końcu jest..ale okazało się, że brak w domu
kakao..dodałam więc karob..Dodałam również
jagody goji ..wyszło pysznie.1 l
mleka1 szkl.
cukru1 kostka
margaryny1 szkl.
kaszy manny1 łyżka kakao/karobu2 łyżki
kawy rozpuszczalnejgarść
jagód goji
herbatniki3/4 l
mleka zagotować z
margaryną i
cukrem. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawać
kaszę mannę wymieszaną z
kawą ,
kakao i resztą
mleka. Dokładnie mieszać .Gotować, aż zgęstnieje.Dodać
jagody goji i wymieszać.Blachę wyłożyć
herbatnikami, wylać gorącą masę,wyrównać.Ułożyć
herbatniki, lekko dociskając. Odstawić do wystygnięcia.Dowolnie udekorować.
Owoce goji najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia
sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie
jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów
serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.
Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C.Szacuje się, że w 100 gramach
jagód jest jej aż 2500 mg!Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (
cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz
wiekiem.Odkryto, że
jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:6 podstawowych witamin11 podstawowych mikroelementów22 dietetyczne pierwiastki śladowe18 aminokwasów8 polisacharydów6 monosacharydów5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofilwiele pigmentów fenolowychPonadto odkryto, że
jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).