ßßß Cookit - przepis na Stefania kawowa

Stefania kawowa

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam żadnego ciasta bez pieczenia..no i w końcu jest..ale okazało się, że brak w domu kakao..dodałam więc karob..Dodałam również jagody goji ..wyszło pysznie.
1 l mleka
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
1 szkl. kaszy manny
1 łyżka kakao/karobu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
garść jagód goji
herbatniki
3/4 l mleka zagotować z margaryną i cukrem. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawać kaszę mannę wymieszaną z kawą , kakao i resztą mleka. Dokładnie mieszać .Gotować, aż zgęstnieje.Dodać jagody goji i wymieszać.Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać gorącą masę,wyrównać.Ułożyć herbatniki, lekko dociskając. Odstawić do wystygnięcia.Dowolnie udekorować.
Owoce goji najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.
Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg!
Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem.
Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:
6 podstawowych witamin
11 podstawowych mikroelementów
22 dietetyczne pierwiastki śladowe
18 aminokwasów
8 polisacharydów
6 monosacharydów
5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
wiele pigmentów fenolowych
Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/12/1054-stefania-kawowa.html