ßßß Cookit - przepis na Czekoladki ze złotymi jagodami Inków

Czekoladki ze złotymi jagodami Inków

nazwa

Wykonanie

Pyszne..małe czekoladki..z dodatkiem złotych jagód Inków.Jagody te to coś jak rodzynki [ w sumie są to rodzynki egzotyczne]..ale są inne w smaku..są słodko-kwaśne z cytrynowym posmakiem..Można je jeść samodzielnie..ale mogą być dodatkiem do deserów itp.u mnie dziś czekoladki z dodatkiem tych jagód..czekolada świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym smakiem jagód.
ulubiona czekolada (mleczna, gorzka)
złote jagody Inków
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,przelać do foremek,do każdej foremki włożyć złote jagody Inków .Wstawić do lodówki.
Kilka słów o złotych jagodach Inków
Jagody Inków nazywane również Rodzynkami Brazylijskimi, Peruwiańskimi Wiśniami czy Miechunką Jadalną zajmują niewątpliwie czołowe miejsce wśród najzdrowszych suszonych owoców.
Zawierają bardzo dużo witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz witaminy A i C. Są jedynym roślinnym źródłem witaminy B12.
Ich dodatkową zaletą jest duża zawartość bioflawonoidów posiadających właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwwirusowe.
Jagody Inków stanowią także ważne źródło fosforu, żelaza i białek (m.in. pektyny).
Dzięki tym wszystkim właściwościom idealnie wpisują się w dietę wegetariańską i wegańską.
Jagody Inków charakteryzują się oryginalnym, słodko-kwaśnym smakiem. Można spożywać je bezpośrednio lub dodawać do ulubionych musli, jagurtów czy deserów.
Jagody Inków nazywane również Rodzynkami Brazylijskimi, Peruwiańskimi Wiśniami czy Miechunką Jadalną zajmują niewątpliwie czołowe miejsce wśród najzdrowszych suszonych owoców.
Zawierają bardzo dużo witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz witaminy A i C. Są jedynym roślinnym źródłem witaminy B12.
Ich dodatkową zaletą jest duża zawartość bioflawonoidów posiadających właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwwirusowe.
Jagody Inków stanowią także ważne źródło fosforu, żelaza i białek (m.in. pektyny).
Dzięki tym wszystkim właściwościom idealnie wpisują się w dietę wegetariańską i wegańską.
Jagody Inków charakteryzują się oryginalnym, słodko-kwaśnym smakiem. Można spożywać je bezpośrednio lub dodawać do ulubionych musli, jogurtów czy deserów.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/11/1040-czekoladki-ze-zotymi-jagodami-inkow.html