ßßß Cookit - przepis na Rodzynki z Cointreau w czekoladzie

Rodzynki z Cointreau w czekoladzie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kolejna propozycja na suszone owoce namoczone wcześniej w alkoholu i obtoczone w czekoladzie. Tym razem rodzynki i wspaniały pomarańczowy Cointreau, który nadaje naszym małym suszką niebanalnego smaku. Jeśli chodzi o czekoladę to czy obtoczymy je tylko raz czy dwa razy nie ma znaczenia. W obu wersjach są pyszne :) Gorąco polecam :)
Składniki :
rodzynki
Cointreau
ciemna czekolada
Rodzynki zalewamy alkoholem tak aby zakrywał je w całości. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku na 48 godzin. Po tym czasie wyciągamy je na ręcznik papierowy.
Nad parą woda rozpuszczamy czekoladę. Rodzynki obtaczamy w czekoladzie i układamy na talerzu lub desce pokrytej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do momentu aż czekolada zastygnie. Jeśli chcemy mieć podwójną warstwę czekolady proces zanurzenia w niej należy powtórzyć po zastygnięciu pierwszej warstwy. Drugi raz należy zrobić szybko i sprawnie aby ta wcześniejsza nam nie zaczynała odpadać pod wpływem temperatury.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/12/Rodzynki-z-Cointreau-w-czekoladzie.html