ßßß Cookit - przepis na Migdałowa zebra

Migdałowa zebra

nazwa

Wykonanie

20 dkg mąki
4 jajka
10 dkg zmielonych migdałów lub orzechów
15 dkg cukru
1 łyżka kakao
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl.mleka
Migdały lub orzechy wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym , mąką i proszkiem do pieczenia.Dodać żółtka i mleko.Wszystkie składniki razem utrzeć.Masę podzielić na 2 części.Jedną wymieszać z kakao , a drugą z 1 łyżką mąki.Białka ubić na sztywno i podzielić na połowę.Ciasto ciemne i jasne ostrożnie połączyć z pianą. Wąską formę natłuścić, posypać tartą bułką.Kłaść na przemian ciemną i jasną warstwę ciasta.Piec około 50 minut w temp.180 stopni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/03/545-migdaowa-zebra.html