ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasto w polewie

Migdałowe ciasto w polewie

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie orzechy, migdały i duuużo polewy to powinniśmy się łatwo dogadać. Uwielbiam ciasta, w których część mąki jest zastąpiona zmielonymi orzechami laskowymi, migdałami lub pistacjami (ale na to nie każdy może sobie pozwolić - sami wiecie ile pistacje potrafią u nas kosztować :( ).
Ciekawostka dotycząca tego ciasta jest taka, że przepis na nie pochodzi z... opakowania proszku do pieczenia! Nie jest to wierna kopia, bo gdyby dodać tyle mąki i migdałów co zasugerował przepis, to nie dałoby się wymieszać składników. Nie mniej wdzięczna jestem producentowi za ten przepis, bo ciasto jest przepyszne. Lekko wilgotne, nie za ciężkie i o rozkosznie migdałowo - marcepanowym posmaku.
Nie okłamujcie się - nie poprzestaniecie na jednym kawałku!
Składniki:
100g mąki
100g mielonych migdałów
150g masła
150g cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kakao
cukier
mleko
masło
Masło ucieramy z cukrem. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do masła z cukrem i ucieramy na gładką masę, a z białek ubijamy sztywną pianę.
Makę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy migdały i znów mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 55 minut.
Następnie robimy polewę czekoladową ze składników, które zaznaczyłam kursywą. Polewa robiona niestety na oko, ale następnym razem muszę dopilnować ile czego dałam i wtedy na pewno napiszę!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/11/migdaowe-ciasto-utopione-w-polewie.html