Wykonanie
Przepis znaleziony w internecie i nie pamiętam gdzie..[wydrukowałam dawno temu bez zapisania źródła..]4 szkl.
mąki25 g świeżych
drożdży1 szkl.letniego
mleka11 dkg miękkiego
masła2
jajka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru25 dkg
sera żółtegoDrożdże zalać
mlekiem , dodać
cukier i 1 łyżkę
mąki.Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, a następnie dodać do
mąki i reszty składników [ oprócz
sera].Ciasto wyrobić i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować w podłużne bułeczki[ja kawałki ciasta wkładałam do foremki na mufiny i na małe keksówki].Przykryć ściereczka i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.Na wyrośnięte bułeczki ułożyć
starty ser żółty [ następnym razem dam więcej , bo akurat nie miałam tyle co trzeba].Piec w około 20 minut w temp.180 stopni.