Wykonanie
Dawno nie piekłam
chleba,więc trzeba było coś upiec.Nie miałam zakwasu, więc wynalazłam przepis na
chleb bez zakwasu... Przepis znaleziony tutaj.500 g
mąki chlebowej15 g świeżych
drożdży300 ml letniej
wody2 łyżeczki drobnej
soli morskiej1 łyżeczka drobnego
cukruW miseczce rozcieramy
drożdże z
cukrem i 2 łyżkami
wody. Mieszamy do rozpuszczenia się
drożdży i odstawiamy na chwilę by się spieniły. W misce łączymy
mąkę oraz
sól i wlewamy rozczyn
drożdżowy oraz pozostałą
wodę. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy ciasto około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę którą wkładamy do naoliwionej miski. Odstawiamy przykryte na około 45 minut by podwoiło objętość.Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto. Formujemy prostokąt i zawijając nadajemy mu kształt bochenka który wkładamy do naoliwionej blaszki. Wkładamy ją do foliowego woreczka i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220'C.
Chleb lekko posypujemy
mąką z góry, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut.Studzimy na kratce.