ßßß Cookit - przepis na Farmhouse loaf

Farmhouse loaf

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam chleba,więc trzeba było coś upiec.Nie miałam zakwasu, więc wynalazłam przepis na chleb bez zakwasu... Przepis znaleziony tutaj.
500 g mąki chlebowej
15 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
2 łyżeczki drobnej soli morskiej
1 łyżeczka drobnego cukru
W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i 2 łyżkami wody. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na chwilę by się spieniły. W misce łączymy mąkę oraz sól i wlewamy rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy ciasto około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę którą wkładamy do naoliwionej miski. Odstawiamy przykryte na około 45 minut by podwoiło objętość.
Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto. Formujemy prostokąt i zawijając nadajemy mu kształt bochenka który wkładamy do naoliwionej blaszki. Wkładamy ją do foliowego woreczka i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220'C. Chleb lekko posypujemy mąką z góry, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut.
Studzimy na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/09/farmhouse-loaf.html