ßßß Cookit - przepis na Włoski chlebek na zakwasie

Włoski chlebek na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Taki oto chlebek powstał z "Henia" . I tym razem spisał się na medal. Ostatnio mało co powtarzam chleby, które pieczemy, ciągle staram się coś wymyślać, wyszukać nowego. Ten był pieczony w dwóch foremkach, dużej i małej. Duży sami zjedliśmy, mały powędrował do koleżanki z pracy (ponoć smakował ;)).
Składniki na zaczyn:
- 24 g zakwasu żytniego
- 120 g wody
- 171 g maki chlebowej
Składniki na ciasto właściwe:
- 315 g zakwasu
- 342 g wody
- 428 g maki chlebowej
- 6 g świeżych drożdży
- 12 g soli morskiej
- 1/2 szklanki otrębów
Przepis na zaczyn:
- wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Przepis na ciasto właściwe:
- wszystkie składniki połączyć, ale wody dodawać stopniowo - najpierw ok. 280 g
- całość wyrabiać ok. 10 min.
- dodać resztę wody i dalej wyrabiać ok. 15 min.
- ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 3 godz.
- w połowie czasu ciasto odgazować i przełożyć do foremki
- zostawić jeszcze na ok. 1 , 5 godz. aby dobrze wyrosło
- piekarnik nagrzać do 240 st.
- chlebek piec najpierw 10 min. w temp. 240 st., następnie zmniejszyć temp. do 230 st. i piec kolejne 20 - 25 min.
- wystudzić na kratce
Smacznego.
źródło: magiawkuchni
Źródło:http://dosismakolyki.blogspot.com/2013/06/woski-chlebek-na-zakwasie.html