Wykonanie
Taki oto chlebek powstał z "Henia" . I tym razem spisał się na medal. Ostatnio mało co powtarzam
chleby, które pieczemy, ciągle staram się coś wymyślać, wyszukać nowego. Ten był pieczony w dwóch foremkach, dużej i małej. Duży sami zjedliśmy, mały powędrował do koleżanki z pracy (ponoć smakował ;)).
Składniki na zaczyn:- 24 g zakwasu żytniego- 120 g
wody- 171 g
maki chlebowejSkładniki na ciasto właściwe:- 315 g zakwasu- 342 g
wody- 428 g
maki chlebowej- 6 g świeżych
drożdży- 12 g
soli morskiej- 1/2 szklanki
otrębówPrzepis na zaczyn:- wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.Przepis na ciasto właściwe:- wszystkie składniki połączyć, ale
wody dodawać stopniowo - najpierw ok. 280 g- całość wyrabiać ok. 10 min.- dodać resztę
wody i dalej wyrabiać ok. 15 min.- ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 3 godz.- w połowie czasu ciasto odgazować i przełożyć do foremki- zostawić jeszcze na ok. 1 , 5 godz. aby dobrze wyrosło- piekarnik nagrzać do 240 st.- chlebek piec najpierw 10 min. w temp. 240 st., następnie zmniejszyć temp. do 230 st. i piec kolejne 20 - 25 min.- wystudzić na kratceSmacznego.źródło: magiawkuchni