ßßß Cookit - przepis na Bułeczki amerykańskie

Bułeczki amerykańskie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio wpadłam w szał drożdżowych wypieków...Kolejne smaczne bułeczki..Ciasto zagniotłam wieczorem i włożyłam do miski , nakryłam torebką foliową i wstawiłam na noc do lodówki...Rano na śniadanie mieliśmy smaczne bułeczki..Nie zdążyłam zrobić polewy..ale i tak smakowały..Przepis znaleziony tutaj i cytuję za autorką..
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
1 jajko
30 gr drożdży
70 gr roztopionego masła naturalnego
Nadzienie:
2 łyżki cynamonu
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
100 gr mascarpone
1/4 szklanki roztopionego masła
pół szklanki cukru pudru
pół tabliczki rozpuszczonej białej czekolady
szczypta cynamonu
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do masy pół szklanki ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut). Następnie w dużej misce wymieszać suche składniki. Dolać drożdże i resztę wody oraz jajko. Zagniatać przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. W międzyczasie rozetrzeć miękkie masło z cukrem i cynamonem.
Następnie wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto posmarować masą cynamonową i posypać orzechami. Zwinąć w roladę i pokroić na grube (ok. 2 cm) plastry i układać w okrągłej blaszce w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie! Odstawić blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.
Piec w temp. 180 stopni przez ok.35 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/09/bueczki-amerykanskie.html