ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa sałatka z matjasów

Pomidorowa sałatka z matjasów

nazwa

Wykonanie

Smaczne śledzie w zalewie pomidorowej z miodem.
5 płatów matjasów
2 łyżki miodu
4 średniej wielkości cebule
2 łyżki octu winnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
Płaty matiasów zalać dużą ilością zimnej wody, wymoczyć przez około godzinę czasu. Odcedzić, pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać.
W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie,sos [ u mnie wymieszane wszystko razem] .Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/08/pomidorowa-saatka-z-matjasow.html