Wykonanie
Smaczne
śledzie w zalewie pomidorowej z
miodem.5 płatów
matjasów2 łyżki
miodu4 średniej wielkości
cebule2 łyżki
octu winnego3 łyżki
koncentratu pomidorowegosól i
pieprz do smakuPłaty
matiasów zalać dużą ilością zimnej
wody, wymoczyć przez około godzinę czasu. Odcedzić, pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oleju, na gorący
olej wrzucić
cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać
miód,
ocet, koncentrat, wymieszać.W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos,
śledzie, sos,
śledzie,sos [ u mnie wymieszane wszystko razem] .Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem.