Wykonanie
Kolejny przepis znaleziony w necie i wypróbowany przeze mnie. Przepis cytuję za autorką Świat od kuchni.
1,2 kg
rabarbaru (po obraniu 1 kg czystego miąższu)0,80 kg
cukru1 mała
cytrynaUmyć dokładnie
rabarbar pod bieżącą
wodą, obrać i pokroić na małe plasterki. Włożyć miąższ do miski, zalać wyciśniętym z
cytryny sokiem i zasypać
cukrem. Przykryć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na 24 godziny.Słoiki i zakrętki dobrze umyte wyparzyć w gorącej wodzie. Odstawić do samoistnego wysuszenia - po prostu nie wycierać.Zawartość miski, czyli
rabarbar, sok i jakieś resztki
cukru przełożyć do rondla i na delikatnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Łyżką cedzakową usuwać pianę, która tworzy się na powierzchni. Od momentu zawrzenia smażyć cały czas na małym ogniu przez 30 minut, mieszając drewnianą łyżką. Czas może być dłuższy -
syrop powinien zgęstnieć, a
owoce stać się szkliste. Zdjąć z ognia i przelać do słoików. Brzegi oczyścić (mnie zawsze się ubrudzą) papierowym ręcznikiem i szczelnie zamknąć zakrętkami.Przepis dodaję do akcji Akcji
przetwory 2011.