Wykonanie
Korzystając z tego, że jeszcze dostępny jest
rabarbar postanowiłam przygotować
marmoladę rabarbarową Hiram, o której pisali mi już kiedyś czytelnicy. Robiłam już kiedyś chutney
rabarbarowy według skandynawskiego przepisu i okazał się bardzo smacznym dodatkiem do
mięs czy do kanapek. Był pyszny! Połączenie
rabarbaru z
imbirem nie wydawało mi się więc już takie
dziwne. Dzięki dodatkowi
ostrego imbiru i odświeżającej
cytryny marmolada ta smakuje wyjątkowo. Mnie przypomina smak gumy balonowej z dzieciństwa!
Składniki na 5 słoików 315 ml:1,5 kg
rabarbaru1,5 kg
cukruskórka z 1,5
cytryny4,5 łyżki mielonego
imbiru1.
Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę.
Rabarbar pokroić na małe kawałki.2. W szklanej misie wymieszać
rabarbar z
cukrem,
imbirem i
skórką cytrynową. Zostawić na noc pod przykryciem w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce).3. Następnego dnia gotować na małym ogniu około 2-3 godzin. Do momentu jak
marmolada przejdzie pozytywnie próbę gęstnienia. Należy wylać łyżkę na zimny talerzyk, przez środek zrobić linię nożem. Jeśli
marmolada nie zlewa się, to znaczy, że jest gotowa.4. Gorącą
marmoladą napełniać słoiki. Od razu zamykać. Ja pasteryzowałam jeszcze je dla pewności (aby dłużej się przechowywały) ok. 10 minut.Przepis pochodzi z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady.