ßßß Cookit - przepis na Karpatka - przepis na ciasto i krem

Karpatka - przepis na ciasto i krem

nazwa

Wykonanie

Moja rodzina twierdzi zgodnie, że zaraz po bożonarodzeniowym makowcu to właśnie karpatka jest najlepszym ciastem w moim wykonaniu. Zawsze wychodzi pulchna a jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż innych ciast. Z podanych proporcji można otrzymać około 20 porcji jednak z doświadczenia wiem, że nie warto kroić małych kawałków. Ona znika błyskawicznie!
Samo ciasto nie należy do słodkich, jednak w połączeniu z kremem maślanym tworzy bardzo udany słodki duet. Wierzch posypuję zawsze cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Składniki na ciasto:
125g margaryny (pół kostki)
120g mąki pszennej tortowej
250 ml wody
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
4-5 jajek (w zależności od wielkości)
W rondelku roztapiamy margarynę w wodzie i zagotowujemy całość. Zmniejszamy ogień. Dodajemy sól a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka a jego powierzchnia zacznie robić się błyszcząca. Zestawiamy i czekamy aż masa ostygnie.
Kolejno dodajemy po jednym jajku i mikserem dokładnie miksujemy całość na gładką masę.
Formę do pieczenia (jedną dużą lub dwie mniejsze; ja używam tej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy dokładnie na blasze (najlepiej wilgotnym nożem). Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni (ciasto wkładamy do piekarnika gdy ten lekko się nagrzeje). Wierzch ciasta powinien nabrać złotego koloru.
Składniki na krem:
2 opakowania waniliowego budyniu
500ml pełnotłustego mleka
100g białego cukru (lub nieco mniej gdy używamy słodzonego budyniu)
100-200g masła 82% tłuszczu mlecznego (w zależności jak bardzo maślane kremy lubisz oraz jak bardzo sztywną konsystencję finalną chcesz uzyskać – im więcej masła tym krem jest bardziej sztywny)
Budynie przygotowujemy tak jak napisano na opakowaniu (ale w sumie w 500ml mleka a nie w 1 litrze) dodając do nich cukier. Odstawiamy do wystygnięcia przykryte folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni budyniu). Całkowicie schłodzoną masę miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku miękkiego masła.
Upieczone ciasto przekładamy kremem i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki aby masło dobrze stężało. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/karpatka-przepis-ciasto-krem