ßßß Cookit - przepis na Galaretki truskawkowe

Galaretki truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
200 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
żelatyna (w ilości 1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu)
Przygotowanie
Truskawki opłukać, osuszyć i oderwać szypułki. Zmiksować blenderem na mus (po zmiksowaniu można przetrzeć przez sitko w celu uzyskania gładkiego musu, ale nie jest to konieczne).
Do truskawek dodać cukier, sok z pomarańczy i cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odmierzyć ile wyszło musu na szklanki.
Odlać około 1/3 szklanki powstałego musu, podgrzać go i rozpuścić w nim żelatynę cały czas mieszając. Sprawdzić czy na pewno cała żelatyna się rozpuściła, w razie potrzeby ponownie podgrzać mus dodając kolejne 2 - 3 łyżki musu.
Żelatynę wlać do do reszty musu i dokładnie wymieszać. Przelać do silikonowej formy z wgłębieniami (jak do karbowanych babeczek) lub najprościej - do zwykłych pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Propozycja podania
Kleks bitej śmietany i listki mięty.
Wskazówki
Można zrobić również w pucharkach.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/galaretki_truskawkowe/przepis.html