Wykonanie
Składniki200 g
truskawek (świeżych lub mrożonych)1/3 szklanki
cukru (lub do smaku)sok z 1
pomarańczy2 łyżki
soku z cytrynyżelatyna (w ilości 1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu)Przygotowanie
Truskawki opłukać, osuszyć i oderwać szypułki. Zmiksować blenderem na mus (po zmiksowaniu można przetrzeć przez sitko w celu uzyskania gładkiego musu, ale nie jest to konieczne).Do
truskawek dodać
cukier, sok z
pomarańczy i
cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się
cukru. Odmierzyć ile wyszło musu na szklanki.Odlać około 1/3 szklanki powstałego musu, podgrzać go i rozpuścić w nim
żelatynę cały czas mieszając. Sprawdzić czy na pewno cała
żelatyna się rozpuściła, w razie potrzeby ponownie podgrzać mus dodając kolejne 2 - 3 łyżki musu.
Żelatynę wlać do do reszty musu i dokładnie wymieszać. Przelać do silikonowej formy z wgłębieniami (jak do karbowanych babeczek) lub najprościej - do zwykłych pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.Propozycja podaniaKleks
bitej śmietany i listki
mięty.WskazówkiMożna zrobić również w pucharkach.