Wykonanie
Kolejny przepis z kuchni lidla . Tym razem zauroczyło mnie carpaccio z
melona miodowego.Sam przepis jest banalnie prosty, ale wygląd dania na talerzu niesamowity. Myślę, że Wasi goście będą zaskoczeni takim podaniem
melona. Sam
melon maczany w sosie
truskawkowo-
miętowym z dodatkiem grapefruita - niebo w gębie.
Składniki :1 grapefruit czerwonykilka
truskawek50 g
cukru10 ml
soku z cytryny15 ml
wódkikilka liści
miętyPrzygotowanie .1.
Melona myjemy i obieramy połówkę ze skóry. Wydrążamy pestki i kroimy na plasterki ok 3-4 mm.2. Grapefruita filetujemy, część zostawiamy do dekoracji z reszty wyciskamy sok.3. Do soku dorzucamy
cukier i na ogniu doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.4. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Następnie dodajemy kilka liści
mięty i
wódkę i całość miksujemy w blenderze.5. Plastry
melona układamy w naczyniu i zalewamy przygotowaną marynatą i wstawiamy no ok godz do lodówki.
6.
Truskawki szypułkujemy, myjemy i też wrzucamy do blendera, dosypujemy trochę
cukru i kilka liści
mięty. całość blendujemy.7. Na talerzu układamy na przemian
truskawkę, wyfiletowany grapefruit. Następnie plastry
melona i na środek polewamy
truskawkowy mus.S M A C Z N E G O ! ! !