Wykonanie
Nie wyobrażam sobie wakacji i lata bez
lodów. Kiedy są upały jem je praktycznie nałogowo. Kiedyś ograniczałam się do prostych smaków zakupionych w sklepie, a dziś
mogę kombinować i przygotowywać
lody w domu w zależności od tego na jaki smak mam w danej chwili ochotę. Za oknem jeszcze trochę chłodno, ale upały zbliżają się małymi kroczkami. Z tej okazji i na specjalną prośbę siostry przygotowałam
sorbet z
truskawek, na które jest właśnie sezon.Przepis zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.pl.Składniki:80 dag
truskawek2/3 szklanki
cukru1/3 szklanki
soku z cytryny1 łyżka
wódkiPrzygotowanie:Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Schłodzić w lodówce.Ochłodzoną masę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według jej instrukcji.
Sorbet można też wykonać bez maszyny: ochłodzoną masę przelać do dowolnego kontenera i umieścić w zamrażarce. Podczas procesu mrożenia kilka
razy wyjąć z zamrażarki i miksować, by nie tworzyły się kryształki
lodu (co około 30 minut).Gotowe! :D
Przepis jest naprawdę szybki, a
sorbet wyjątkowy i słodki. Ja osobiście wśród
lodów, preferuję raczej te
mleczne, na jajkach, jednak ten
sorbet idealnie będzie się nadawał na upalne dni, kiedy ma się ochotę na bardziej lekkie i
owocowe produkty.