Wykonanie
Składniki2 porcje1 mieszanka
sałat50 g
orzeszków pinii250 g
truskawek1/2
owocu granatu40 g
twardego sera pecorino (lub
parmezanu /
grana padano)sos balsamico : 4 łyżki
octu balsamicznego, 1 łyżka
miodu lub
syropu klonowego, 3 łyżki
oliwy extra vergine, 1 łyżka
soku z cytryny, świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie
Orzeszki pinii zrumienić na suchej patelni (na małym ogniu, co chwilę mieszając, na koniec można wymieszać z łyżeczką
oliwy aby nabrały połysku).Mieszankę
sałat wyłożyć do 2 talerzy, posypać ziarenkami
granatu i zrumienionymi
orzeszkami pinii. Dodać pokrojone
truskawki i posypać tartym
serem pecorino.Polać
sosem balsamicznym:
ocet umieścić w garnuszku i gotować przez chwilę na małym ogniu aż zredukuje się o połowę. Odstawić z ognia, dodać
miód lub
syrop klonowy,
oliwę,
sok z cytryny,
pieprz i wymieszać, ostudzić.