ßßß
Cookit - przepis na Makaron z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Makaron z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
Składniki
Makaron
Oliwa z oliwek
Masło
Czosnek
Tuńczyk z puszki
Sok z cytryny
Kapary
Oliwki
Sól morska
Pieprz czarny
Natka pietruszki
Wykonanie
Składniki2 porcje150 g
makaronu
w kształcie gnocchi2 łyżki
oliwy z oliwek
+ do serwowania2 łyżki
masła
2 ząbki
czosnku
, pokrojone na cienkie plasterki150 g
tuńczyka z puszki
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżka
kaparów
10 czarnych
oliwek
bez pestek, pokrojonych w plasterki
sól morska
i świeżo zmielony
czarny pieprz
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
Przygotowanie
Makaron
ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i włożyć z powrotem do garnka, przykryć i trzymać w cieple.Rozgrzać
oliwę
i połowę
masła
na dużej patelni, dodać
czosnek
i na małym ogniu delikatnie zrumienić. Dodać kawałki odsączonego
tuńczyka
(wraz z częścią
oleju
w ilości dowolnej),
sok z cytryny
,
kapary
i
oliwki
. Wymieszać i podgrzać wszystkie składniki.Na patelnię włożyć
makaron
, resztę
masła
i wymieszać razem z
natką pietruszki
. Podgrzać i doprawić
solą
oraz
pieprzem
. Podawać z
oliwą z oliwek
do smaku.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spaghetti_tonno/z_oliwkami/przepis.html
Przepisy powiązane
Sałatka z bobem, cukinią i mozzarellą
MASŁO CZOSNKOWO-KOPERKOWE Z ANCHOIS
Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek
Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek
Izraelska sałatka z kuskus i kurczakiem
Składniki powiązane (0)