Wykonanie
Latem jadam mniej
mięsa, dlatego niewiele go ostatnio pokazuję.To zdjęcie jest z lipca,kiedy padały deszcze a pogoda nie sprzyjała grillowaniu. Są bowiem z
karkówki, która była przeznaczona do grillowania. Zwykle robię zrazy z plasterkami
boczku w środku, te ze względu na letniąporę są nieco lżejsze – nadziane
cebulą,
kiszonymi ogórkami i
suszonymi pomidorami z zalewy ( jeszcze zeszłorocznymi)1/2 kg
karkówki4
suszone pomidory z zalewy ( i dwa suche do sosu)2 plastry
cebuli i kawałek do smażenia4 plasty
kiszonego ogórkasól,
pieprz ,
papryka slodka i ostra w proszkutrochę suszonej
bazyliiduży miękki
pomidorolej, łyżka zalewy od
pomidorówMięso kroimy w plastry i rozbijamy dość cienko. Każdy plaster przyprawiamy
solą,
pieprzem czarnym i kolorowym świeżo zmielonym,
papryką słodką i ostrą. Na każdy plaster kładziemy kawałek
suszonego pomidora z zalewy,
ogórka kiszonego i
cebuli. Zwijamy ciasno w roladki,kładziemy na rozgrzany tłuszcz ( do
oleju dodałam łyżkę aromatycznej zalewy od pomidorow), złączeniem do dołu – wtedy się nie rozpadną. Obsmażamy na ostym ogniu z każdej strony w towarzystwie pokrojonej
cebuli i p0okruszonych
suszonych pomidorów.
Potem podlewamy
wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy sparzony ,obrany i pokrojony
pomidor i suszoną
bazylię ,dusimy,aż się rozpadnie.Zjedliśmy te zrazy z pyzami drożdżowymi i surówką z
młodej kapusty . Pyszne było i nawet nie żałowaliśmy tego nieudanego grilla.Smacznego !