Wykonanie
Na pomysł tego leczo wpadłam, gdy kupiłam na targu żółtą
cukinię i
pomidory oraz
paprykę. Żółty to taki jesienny kolor… Postanowiłam więc zrobić leczo w tej barwie, wzbogacając je o
fasolkę szparagową, też z resztą żółtą. Jedynym akcentem zw innym kolorze jest tu
bazylia – jej listki są zielone i
przyprawy , a szczególnie
kolorowy pieprz.2 kremowe
cebule3
żółte papryki1/2 żółtej
cukinii4 żółte
pomidoryok. 20 dkg
żółtej fasolki szparagowejgarść świeżej
bazyliipieprz ziołowy i kolorowy,
papryka w proszku,
sólolej do smażeniaNajpierw wstawiłam do gotowania oczyszczoną
fasolkę, tak, by była al dente – w osolonej wodzie na około 15 minut.Na patelnię z rozgrzanym
olejem dodawałam stopniowo – pokrojone w półplasterki
cebule, paski
papryki, kawałki
cukinii i smażyłam mieszając. Dodałam
przyprawy, żeby wydobyć ich aromat, smażyłam chwilę. Podlałam odrobiną
wody i dusiłam pod przykryciem. Gdy wszystko zmiękło, włożyłam pokrojone
pomidory i odcedzoną
fasolkę oraz porwane na kawałki listki
bazylii. Dusiłam, aż
pomidory się rozpadły, sprawdziłam, czy trzeba jeszcze doprawić i odrobinę dosoliłam.Żółte leczo okazało się bardzo smaczne, dodatek
fasolki wzbogacił je w
białko i pasował
smakowo. Zjedliśmy je z
chlebem, a panowie bardziej konkretnie – z grubym
makaronem.Polecam tę ciekawą kolorystycznie wersję lecza,
póki jesień obdarza nas warzywami we wszelkich odmianach.Smacznego !Zachęcam do polubienia strony mojego bloga na Facebooku – pokazuję tam prócz aktualności archiwalne przepisy z bloga ( a ma on 4 lata), z sezonowych produktów