Wykonanie
Jest to danie typu „Potrzeba
matką wynalazku”. Gdy byliśmy na wakacjach, rozpaliliśmy ognisko i piekliśmy w jego żarze
ziemniaki owiniete w folię aluminiową. Nagle rozpętała się burza i musieliśmy się przenieść na zadaszony taras przed
domkiem.
Ziemniaki wraz z żarem zostały przeniesione do grillowej miski przy pomocy łopaty, pożyczonej od współbiesiadujących z nami sąsiadów. Upiekły się bez problemów, w towarzystwie położonych na grillowej kratce kiełbasek. Po powrocie do domu spróbowaliśmy upiec takie na grillu,
między kawałkam węgla drzewnego. I udały się! Podaję przepis:średnie
ziemniakioliwazioła ( dowolnie)
Ziemniaki obrać, posmarować
oliwą z
ziołami lub bez ( można posypać je
ziołami po ugrillowaniu, my tak zrobiliśmy) , zawinąć w folię aluminiową. Włożyć
między grillowe węgle, kiedy są już gotowe. Na grillu można położyc coś do
ziemniaków. Grillować 35-45 min, w zależności od wielkości
ziemniaków. Spróbować, czy miękkie, za pomocą jakiegoś metalowego szpikulca. Wyjąć, rozwinąć, posolić, zajadać z ugrillowanym
mięsem lub
kiełbaskami i
sałatką. Smacznego!