Wykonanie
Bardzo lubimy frytki ale jak każdy wie, są one nie tylko smaczne ale i bardzo kaloryczne... Jakiś czas temu natknęłam się na fajny przepis Gordona Ramsay'a . Postanowiłam go wypróbować a dzisiaj podzielić się nim z
Wami.Jak dla nas zdrowsza wersja frytek( bo z piekarnika) jest strzałem w 10;) Ziemniaczki są pyszne, bardzo aromatyczne i idealnie chrupkie, takie jak lubimy, często do nich wracamy. Mogą stanowić dodatek do dań
mięsnych a także wybornie smakują jako samodzielna przekąska podana np. z
sosem czosnkowym. Ciekawe czy i Wam posmakują??
Składniki:1 kg
ziemniaków3 łyżki
przyprawy do ziemniaków, można wymieszać swoją kompozycję
ziół ale ja użyłam gotowej4 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na około 1.5 cm plasterki. W dużym garnku zagotować
wodę, posolić. Do gotującej się
wody przełożyć pokrojone ziemniaczki i od momentu zagotowania gotować je przez około 5 minut. W
między czasie przygotować mieszankę
ziół. 3 łyżki przypraw wymieszać z 3 łyżkami
oliwy z oliwek. Po tym czasie
ziemniaki odcedzić.
Mieszankę przypraw przełożyć do
ziemniaków a do szklanki w której znajdowały się
przyprawy dodać jeszcze jedną łyżkę
oliwy, wymieszać, aby "zebrać" cała
przyprawę, dodać do całości.
Ziemniaki dokładnie wymieszać z
przyprawą. Piekarnik wraz z blaszką rozgrzać do 200 stopni. Na rozgrzaną blaszkę wyłożyć
ziemniaki (będą skwierczeć) i piec przez około 30 - 45 minut, co jakiś czas przemieszać.