ßßß
Jest to przysmak , który przygotowuję na przyjazd mojej córki weganki do domu. Ten pochodzi jeszcze z lata. Do ugotowanej białej fasoli Jaś dodałam pieczoną paprykę i trochę suszonych pomidorów z zalewy . Przyprawwiłam odpowiednimi przyprawami . wyszło smakowite smarowidło do chleba i pasta do makaronu lub ryżu.szklanka fasoli jaś2 czerwone paprykikilka suszonych pomidorów z zalewysól morska, pieprz z młynkapapryka wędzonabazyliaFasolę namoczyłam i rano ugotowałam w świeżej wodzie do miękkości. Odcedziłam. Paprykę bez gniazd nasiennych upiekłam w piekarniku skropiwszy oliwą. Suszone pomidory sparzyłam wrzątkiem żeby zmiękły. Zmiksowałam wszystko i doprawiłam posiekaną świeżą bazylią oraz solą morską, pieprzem z młynka , wędzoną papryką .Najlepiej smakowała na razowym chlebie ale jako dodatek do makaronu tez się nieźle spisała. Polecam nie tylko weganom.Smacznego !