ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka makaronowa z papryką

Zapiekanka makaronowa z papryką

nazwa

Wykonanie

P rzepis na pyszn ą zapiekankę z pieczon ej papryk i i makaronu t o lekkie i pe ł ne smaku danie wywodz ą ce si ę z kuchni w ł oskiej. Zapiekank ę mo ż na poda ć jako danie g łó wne na obiad lub jako dodatek do pieczonego kurczaka lub grillowanej ryby - to kwestia indywidualnego wyboru. Makaron pi ę knie podbarwiony kolorami pieczonej papryki na z ł oci ś cie- żół to i chrupi ą ce, pikantno-s ł odkie w smaku paseczki papryki - cudowne! Uwielbiam zapiekanki, bo mo ż na je przygotowa ć wcze ś niej, na przyk ł ad rano przed wyj ś ciem do pracy, wstawi ć do piekarnika, a upiec po powrocie ....
Czyż nie jest to miła perspektywa, wracać do domu, gdzie czeka przygotowany obiad? Tak właśnie było dzisiaj .... Wstałam dość wcześnie rano, w pokoju było całkiem ciemno, odsunęłam zasłony, niebo zakrywały gęste, mgliste chmury, ledwo majaczyły się zarysy domów po drugiej stronie ulicy. Światło zapaliłam dopiero w łazience, pomimo poniedziałku i wczesnej pory byłam w radosnym nastroju. Przypomniały mi się nie wiedzieć skąd, słowa dawno nie słyszanej piosenki: " .... najpierw zdjęłam koszulę, potem trochę tańczyłam, czułam się jak dziewczyna ...." .... jak dziewczyna, która musi się napić kawy - pomyślałam i podreptałam na bosaka do kuchni.
Chwilę później kawa zaczęła przyjaźnie parować w ekspresie, a niebo zaczęło się przejaśniać. A kiedy grzanki wyskoczyły z tostera, zrobiło się już całkiem widno. Szybko wyjęłam z lodówki kilka p apryk, umyłam pod bieżącą wodą, ostrym nożem przekroiłam na pó ł, usunęłam pestki, pokroiłam w paseczki. Jeszcze szybciej przeł o żyłam do naczynia żaroodpornego i polałam marynatą (s ól, oliwa, oregano). W tym czasie makaron ugotował się praktycznie sam. Tylko posoliłam wodę do smaku i raz czy dwa zamiesza łam, żeby się nie przykleił do dna. Gotow e!
Przed podaniem ca ł o ść zapiek ę, jeszcze tylko udekoruj ę ś wie ż ymi listkami bazylii, posypi ę tartym parmezanem ....
... o czym ciąg dalszy nastąpi.
Przepis dnia: Zapiekanka makaronowa z papryk ą
Składniki na 4 osoby:
300g penne rigatoni (grube rurki)
2 papryki ż ó łte 2 papryki czerwone
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżeczki suszonego oregano
2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
tarty parmezan do posypania
Przygotowanie:
Paprykę umyj pod bieżącą wodą, ostrym nożem przekr ój na pó ł, usuń pestki, pokrój w paseczki. Przeł ó ż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z marynatą (s ól, oliwa, oregano). Odstaw w marynacie na 10 minut. W tym czasie u gotuj makaron: nastaw garnek z wodą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć makaron. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja "al dente": gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Wymieszaj z upieczonymi warzywami i zapiekaj całość 20- 25 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, posyp tartym parmezanem.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/10/zapiekanka-makaronowa-z-papryka.html