Wykonanie
P rzepis na pyszn ą zapiekankę z pieczon ej
papryk i i
makaronu t o lekkie i pe ł ne smaku danie wywodz ą ce si ę z kuchni w ł oskiej. Zapiekank ę mo ż na poda ć jako danie g łó wne na obiad lub jako dodatek do pieczonego
kurczaka lub grillowanej
ryby - to kwestia indywidualnego wyboru.
Makaron pi ę knie podbarwiony kolorami pieczonej
papryki na z ł oci ś cie- żół to i chrupi ą ce, pikantno-s ł odkie w smaku paseczki
papryki - cudowne! Uwielbiam zapiekanki, bo mo ż na je przygotowa ć wcze ś niej, na przyk ł ad rano przed wyj ś ciem do pracy, wstawi ć do piekarnika, a upiec po powrocie ....Czyż nie jest to miła perspektywa, wracać do domu, gdzie czeka przygotowany obiad? Tak właśnie było dzisiaj .... Wstałam dość wcześnie rano, w pokoju było całkiem ciemno, odsunęłam zasłony, niebo zakrywały gęste, mgliste chmury, ledwo majaczyły się zarysy domów po drugiej stronie ulicy. Światło zapaliłam dopiero w łazience, pomimo poniedziałku i wczesnej
pory byłam w radosnym nastroju. Przypomniały mi się nie wiedzieć skąd, słowa dawno nie słyszanej piosenki: " .... najpierw zdjęłam koszulę,
potem trochę tańczyłam, czułam się jak dziewczyna ...." .... jak dziewczyna, która musi się napić
kawy - pomyślałam i podreptałam na bosaka do kuchni.Chwilę później
kawa zaczęła przyjaźnie parować w ekspresie, a niebo zaczęło się przejaśniać. A kiedy grzanki wyskoczyły z tostera, zrobiło się już całkiem widno. Szybko wyjęłam z lodówki kilka p
apryk, umyłam pod bieżącą
wodą,
ostrym nożem przekroiłam na pó ł, usunęłam pestki, pokroiłam w paseczki. Jeszcze szybciej przeł o żyłam do naczynia żaroodpornego i polałam marynatą (s ól,
oliwa,
oregano). W tym czasie
makaron ugotował się praktycznie sam. Tylko posoliłam
wodę do smaku i raz czy dwa zamiesza łam, żeby się nie przykleił do dna. Gotow e!Przed podaniem ca ł o ść zapiek ę, jeszcze tylko udekoruj ę ś wie ż ymi listkami
bazylii, posypi ę tartym
parmezanem ....... o czym ciąg dalszy nastąpi.Przepis dnia: Zapiekanka makaronowa z
papryk ąSkładniki na 4 osoby:300g penne rigatoni (grube rurki)2
papryki ż ó łte 2
papryki czerwone1 łyżeczka
soli morskiej2 łyżeczki
suszonego oregano2-3 łyżki
oliwy z oliwek extra virgintarty
parmezan do posypaniaPrzygotowanie:
Paprykę umyj pod bieżącą
wodą,
ostrym nożem przekr ój na pó ł, usuń pestki, pokrój w paseczki. Przeł ó ż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z marynatą (s ól,
oliwa,
oregano). Odstaw w marynacie na 10 minut. W tym czasie u gotuj
makaron: nastaw garnek z
wodą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
makaron. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja "al dente": gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Wymieszaj z upieczonymi warzywami i zapiekaj całość 20- 25 minut. Przed podaniem udekoruj listkami
bazylii, posyp tartym
parmezanem.