Wykonanie
Wczoraj wróciłam z wakacji na Suwalszczyźnie i spieszę sie podzielić wrażeniami kulinarnymi i nie tylko. Przyroda jest tam piękna – zwiedziliśmy nie tylko Dolinę Rospudy ale i Wigierski Park Narodowy, kąpaliśmy sie w ciepłych jeziorkach, wieczorami piekliśmy
kiełbaski i
ziemniaki w ognisku, zbieraliśmy
jagody,
poziomki i
grzyby.
Grzybów było mało, toteż zrobiłam z nich
kapustę z
grzybami.
Jagody zbieraliśmy nad jeziorem Rospuda,były słodkie, soczyste i dorodne – nie uwieczniłam ich na zdjęciu, bo akurat padła mi komórka. Mam za to
jagody z
poziomkami, zebrane nad Wigrami. Kartacze jedlismy w barze nad jeziorem Blizno, we wsi Ateny a cepeliny w
Wilnie, bo i tam wybraliśmy się ze względu na bliskość litewskiej granicy.
Wilno jest prześliczne i pełno tam śladów polskiej historii.Kartacze i cepeliny to wielkie jakby pyzy ziemniaczane nadziewane
mięsem. Cepeliny są wieksze i chyba maja ciasto z
ziemniaków surowych i gotowanych, podane zostały z kwaśną
śmietaną.Spróbowaliśmy gotowanych i odsmażanych. Kartacze są mniejsze, ciasto chyba z
ziemniaków tylko surowych, polane skwarkami z
cebulką.Jedliśmy też miejscowy specjał –
kiszkę ziemniaczaną, którą grillowalismy w folii z
cebulą. Przywiozłam ją sobie i planuję ugrillować dziś na obiad…Mogłabym jeszcze pisać i pisać, ale
pora na danie pasujące do dwóch akcji:
cukier do smaku
śmietana (ja dałam 18 % Piątnicę)
Jagody i
poziomki przebrać( usunąć listki), opłukać delikatnie, odsączyć. Przesypać
cukrem i polać
śmietaną. Smacznego!
Kapusta z
grzybamiKartacze
Cepeliny