Wykonanie
Zbliża się koniec sezonu
jagodowego a u mnie akurat urodzaj na
jagody – kupiłam wczoraj na targu, wracająć póżniej z zakupów trafiłam na wyprzedaż zapasów, więc nie oparłam się pokusie i nabyłam drugi słoik. A że upał był wczoraj niemiłosierny, zrobiłam do obiadu szybki koktajl
jagodowy, tradycyjnie u mnie, na
maślance, ale z dodatkiem odpowiednim do
jagód – czyli
śmietanki. Okazał się sycący – syn nie chciał już drugiego dania… Podaję przepis:Miseczka
jagódkilka łyżek
cukrulitr
maślankiszklanka
śmietany – dałam Piątnicę 18 %
Jagody umyć, odsączyć z
wody, przesypać
cukrem i odstawić na chwilę, żeby puściły sok. Rozgnieść widelcem, zostawiając trochę całych.
Maślankę ze
śmietaną utrzepać ( wystarczy trzepaczką), dodać do
jagód, wymieszać. Sprawdzić, czy dość słodkie i ewentualnie dosłodzić. Podawać zimny. Smacznego!