Wykonanie
            Zbliża się koniec sezonu 
jagodowego a u mnie akurat urodzaj na 
jagody – kupiłam wczoraj na targu, wracająć póżniej z zakupów trafiłam na wyprzedaż zapasów, więc nie oparłam się pokusie i nabyłam drugi słoik. A że upał był wczoraj niemiłosierny, zrobiłam do obiadu szybki koktajl 
jagodowy, tradycyjnie u mnie, na 
maślance, ale z dodatkiem odpowiednim do 
jagód – czyli 
śmietanki. Okazał się sycący – syn nie chciał już drugiego dania… Podaję przepis:Miseczka 
jagódkilka łyżek 
cukrulitr 
maślankiszklanka 
śmietany – dałam Piątnicę 18 %
Jagody umyć, odsączyć z 
wody, przesypać 
cukrem i odstawić na chwilę, żeby puściły sok. Rozgnieść widelcem, zostawiając trochę całych. 
Maślankę ze 
śmietaną utrzepać ( wystarczy trzepaczką), dodać do 
jagód, wymieszać. Sprawdzić, czy dość słodkie i ewentualnie dosłodzić. Podawać zimny. Smacznego!
