Wykonanie
Nasiona chia robią ostatnio zawrotną karierę na blogowym forum i nic
dziwnego. Od dawna się im przyglądałam, aż w końcu moja ciekawość nabrała tak ogromnych rozmiarów, że musiałam je w końcu kupić. Muszę przyznać, że mój pierwszy
budyń zjadłam, owszem, nawet ze smakiem, ale nie mogłam zrozumieć, co takiego jest w tych kuleczkach, że wszyscy za nimi szaleją. Następnego dnia musiałam je znów przygotować i następnego również. Zanim zdążyłam się obejrzeć, stałam się ich totalnie uzależnioną fanką. Są po prostu genialne. Wystarczy zalać je
wodą lub
mlekiem i pozostawić samym sobie na kilka godzin. Reszta
zrobi się sama. Uwielbiam takie produkty! Nie dosyć, że nie trzeba gotować, to jeszcze na dodatek nasiona chia to tak zwany superfood. Niektórzy nawet twierdzą, że posiadają one właściwości lecznicze. Pewnie jest, że korzystnie wpływają na przewód pokarmowy i są bardzo dobrym źródłem błonnika,
białka, witamin, antyoksydantów, minerałów, oraz omega-3 oraz omega-6.Koniecznie zachęcam do wypróbowania, będziecie zachwyceni prostotą i smakiem.2 łyżki nasion chia1
śmietana roślinna
cukier do smakugarść świeżych
jagód lub innych
owocówNasiona wymieszać ze
śmietaną i z
cukrem i odstawić na kilka godzin. Połowę wymieszać z
jagodami i umieścić na przemian z jasną masą w szklaneczkach.Nasiona chia znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością przystanekzdrowia.com.pl